Sote- ja maakuntauudistus

Tarvitaanko organisaatiossasi lisää käsiä henkilöstöasioiden valmisteluun?

Maahamme valmistellaan parhaillaan 18 maakuntaa, jotka järjestävät mm. sosiaali- ja terveyspalvelut. Perustettaviin maakuntiin arvioidaan siirtyvän n. 230 000 työntekijää kuntien, kuntayhtymien ja valtion palveluksesta. Maakunnat ovat lähitulevaisuudessa merkittäviä alueellisia työnantajia. Uudenmaan maakunnassa työskentelee yksistään lähes 57 000 työntekijää. Pohjois-Pohjanmaan maakunta on jatkossa alueensa suurin työnantaja 19 000 työntekijällä.

Uudistus haastaa organisaatioiden johdon, esimiehet ja henkilöstöalan ammattilaiset muutostöihin. Henkilöstöasioiden valmistelu on jaettu kolmeen osa-alueeseen: maakunnan aloittamiseen ja henkilöstön siirtymiseen liittyviin tehtäviin, maakuntakonsernin henkilöstöhallinnon toimintamallin rakentamiseen sekä maakunnan liikelaitosten ja mahdollisten yhtiöiden henkilöstöhallinnon toiminnan käynnistämiseen.

Yli 200 työnantajana toimivaa julkisyhteisöä luovuttaa henkilöstöä 18 maakunnalle tai maakuntakonsernille. Maakuntauudistus tuo mukanaan sadoittain liikkeen luovutuksia sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuun siirtyessä kunnilta maakunnille 1.1.2020 alkaen. Maakunnan aloittamiseen ja henkilöstön siirtymiseen liittyvät tehtävät ovat pääosin yhteistoimintamenettelyä, liikkeenluovutukseen valmistautumista sekä henkilöstön siirtosuunnitelmien ja -sopimusten valmistelua. Liikkeen luovutuksiin liittyvät yhteistoimintamenettelyt ovat ajankohtaisia näihin aikoihin kahden vuoden päästä.

Muutosviestinnän merkitys on keskeinen valmistauduttaessa henkilöstösiirtoihin ja maakuntien toiminnan aloittamiseen. On tärkeää tiedottaa mm. liikkeen luovutuksen merkityksestä ja sen vaikutuksista henkilöstön asemaan (oikeuksiin ja velvollisuuksiin). Henkilöstön kanssa on hyvä käydä läpi liikkeen luovutuksen vaikutukset mm. mahdollisiin työ- ja virkaehtosopimusten ja paikallisten sopimusten muutoksiin, eläkkeisiin, henkilöstöetuuksiin sekä palkkausjärjestelmiin ja -rakenteisiin.

Jokaisella maakuntaan/maakuntakonserniin henkilöstöä luovuttavalla työnantajaorganisaatiolla on erilainen strategia, johtamisjärjestelmä ja päätöksentekovaltuudet, henkilöstöpolitiikka, toimintakulttuuri ja -mallit, palkkapolitiikka, palkkausjärjestelmät, rekrytointikäytänteet, tietojärjestelmät, paikalliset sopimukset, tehtäväkuvat, henkilöstöresurssit, työehtosopimusten tulkinnat ja henkilöstöedut. Maakuntien ja maakuntakonsernien on uusina työnantajina oltava valmiina johtamaan henkilöstöä ja pyörittämään arjen henkilöstötyötä heti, kun henkilöstö on siirtynyt palvelukseen. Maakuntakonsernien HR-organisaatioiden on oltava samaan aikaan valmiita tarjoamaan tukea ja apua uusien toimintamallien ja palvelussuhteen ehtojen soveltamisessa.

Lähde: www.alueuudistus.fi


Yrityksemme tavoitteena on auttaa yrityksiä, julkisyhteisöjä ja työntekijöitä tehtävissä ja toimeksiannoissa, joissa tarvitaan työoikeudellisen ja henkilöstöhallinnon osaamisen yhdistelmää. Haluamme olla apunasi, jos organisaatiossasi tarvitaan lisää käsiä juridisen osaamisen kera muutoksen valmisteluun tai toteuttamiseen. Autamme myös arjen henkilöstötyössä, jos joudut panostamaan työssäsi enemmän muutoksen läpivientiin.

Ota yhteyttä ja anna meidän olla avuksi muutoksen valmistelussa ja toteuttamisessa.
Pia’s Lex Oy – Laadukkaat työsuhdeasioiden palvelut


 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *